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Q:  We’ve received an order to pro-
vide granite countertops that are to 
be installed over polymer cabinets.  
The cabinet provider has advised us 
they will not stick to the cabinets.  
How should we secure the tops? 
 
A:  The mass of the stone tops will 
generally hold them in place, but 
there should be some restraint of 
them, particularly if there are any 
unsupported overhangs.  I would 
recommend using a couple of back 
anchors in each piece, and then add-
ing a member or clip to the cabinet 
frame to which the back anchors can 
be fastened.  I’m not normally a big 
fan of epoxied threaded inserts, but 
in a controlled climate condition such 
as this they would probably be ac-
ceptable as well, and give the advan-
tage of a little less protrusion inside 
the cabinet.  Leaving it without any 
restraint would be ill advised, as 
should someone sit on the overhang-
ing portion and cause it to tip, there 
could be some serious occupant 
safety issues. 
 
 
Q:  We’re doing shop drawings on an 
interior marble facing job.  The archi-
tect says the panels should be book-
matched, as in his opinion, that’s the 
way marble is always done.  There 
was nothing in the drawings or specs 
calling for bookmatching.  Is there a 
standard that would make book-
matching mandatory for interior mar-
ble walls? 
 
A:  No, there is no such standard, 
and pending the design intent, some 
architects might not want them book-
matched.  Bookmatching is an ex-
pensive procedure, particularly when 
a slab is lost to breakage, as one lost 
slab automatically means the loss of 

its mirror image slab as well.  If this 
is the requirement, it needs to be 
clearly indicated on the bid docu-
ments.  Since it was not detailed or 
specified in this case, it would not be 
a contractual requirement for you to 
supply the stone in bookmatched 
patterns. 

 
Q:  We’re about to start the installa-
tion of an exterior stone plaza.  The 
design calls for a slope of 1/8” per 
foot.  I think it needs to be at least ¼” 
per foot to drain properly, but I’m 
unable to find any documentation to 
back up my opinion.  Where would 
this be specified? 
A:  I thought this was a pretty easy 
question, until I tried to find it myself. 

The default minimum is ¼” per foot 
(20 mm per meter, or 2%), but I had 
difficulty finding this documented as 
well.  I started searching in the Great 
Big Book of Everything (aka the Mar-
ble Institute’s Dimension Stone De-
sign Manual), but I was unable to 
find an actual value.  All references 
are dimensionless notations such as 
“adequate slope”, “proper slope”, or 
“sufficiently sloped”.   
 
I then searched in the Indiana Lime-
stone Institute’s Handbook and also 
the National Build Granite Quarries 
Architectural Specifications, but nei-
ther document provided a dimension.  
The 2009 IBC (International Building 
Code) was actually the only place I 
found a value for surface slope, 
where it states in section 1804.3 
(Site grading) that “Impervious sur-
faces within 10 feet (3048 mm) of the 
building foundation shall be sloped a 
minimum of 2 percent away from the 
building.” So at least for the first 10 
feet from the building, it is a code 
requirement to maintain 2% mini-
mum slope.  Since this is a minimum, 
I would prefer to see the designed 
slope slightly greater, so that the 
minimum slope will be achieved after 
allowing for setting tolerances and 
slab warpage. 
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Bookmatch Pattern 
 

The adjacent faces of panels 
1 & 2 are finished.  Panel 2 is 
placed next to Panel 1 as the 
pages of book are opened. 


